sâmbătă, 19 mai 2012

Aspectul Stoicani-Aldeni


Aspectul Stoicani-Aldeni.

Foto:link(uri) la sfarsitul postarii.    Aldeni II (denumit si Aldeni-Stoicani),aspect cultural neolitic (sfarsitul mileniului 4 i.Hr.),denumit astfel dupa cel de-al doilea strat de cultura descoperit in asezarea de langa satul Aldeni (com.Cernatesti,jud.Buzau). Rezultat al impletirii elementelor de origine sudica ,proprii ariei culturale din faza de tranzitie la cultura Gumelnita,cu cele de provenienta nordica ,din aria culturala caracteristica inceputului culturii Cucuteni,aspectul cultural Aldeni II a avut o arie de larga raspandire. Lunga sa evolutie ,pe parcursul a doua faze ,dintre care ultima puternic influentata de cultura Gumelnita ,s-a incheiat in timpul fazei Cucuteni A3.

    Asezarile Aldeni II ,cu locuinte de suprafata,unele cu podea platforma erau plasat pe prelungiri de terasa sau pe inaltimi in zonele deluroase si imprejmuite cu santuri. Inventarul locuintelor demonstreaza inceputul trecerii la faza sedentara a comunitatilor omenesti ,cultura plantelor alaturi de cresterea vitelor constituind ocupatiile de baza. In asezarile din preajma Siretului si Prutului inferior,un mijloc important de procurare a hranei era pescuitul.Uneltele (lame,razuitoare,segmente de lame pentru seceri,varfuri triunghiulare de sultita etc.) erau lucrate din silexul adus din sudul Dunarii.Osul si cornul de cerb continua sa serveasca ca materie prima pentru confectionarea sapaligilor necesare cultivarii pamantului,a harpoanelor pentru pescuit etc.

     Ceramica Aldeni II se compune in principal din doua categorii de vase: prima de uz comun,cu vase mai adanci,de tip borcan,ornamentate cu proeminente sau cu barbotina,a doua,cu vase ale caror décor se realizeaza prin linii incizate ,pictura geometrica cu grafit si culoare alba sau prin caneluri largi. Plastica este bogat reprezentata in toate asezarile Aldeni II. Figurile de lut ars redau mai ales persoane feminine,in picioare,in pozitie de oranta. Pe figurine este redata imbracamintea femeilor din perioada respectiva,compusa dintr-o fota infasurata in jurul corpului si o a doua piesa care acopera partea de sus a corpului.

       Necropole Aldeni II nu au fost inca depistate.Enciclopedia Arheologiei si Istoriei Vechi a Romaniei, vol A-C,pag.54-55,

Ed.Enciclopedica, coord.stiintific Constantin Preda.
View item at
Identifier: C4EB8A46-7D40-49E5-BDCD-3C73201F9986
Format: 11,5 cm   7,9 cm   Lut   ardere, modelare cu mâna, incizare   image/jpeg
Source: Muzeul de Istorie a Moldovei - IAŞI |
Provenance: Stoicani I.A.I.
Publisher: CIMEC - Institutul de Memorie Culturală, Bucharest, Romania |

Askos

Contributor: Stoicani - Aldeni
Date: Neolitic
Type: StillImage |
Subject: Askos |   Ceramică |   Description: Askos având la bază patru apucători dispuse în poziţie cardinală; trei sunt găurite oblic, una nu; ornamentat cu linii incizate. Pastă semifină cu impurităţi în compoziţie de culoare cărămiziu-cenuşie; ars secundar.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu