sâmbătă, 19 mai 2012

Cultura Coslogeni.


Cultura Coslogeni.

Foto:Link(uri) la sfarsitul postarii!

Cultura din perioada tarzie a epocii bronzului (sec.13-12 i.Hr.),identificata si denumita astfel (1964) pe baza descoperirilor de pe Gradistea Coslogeni (com.Dichiseni,jud.Calarasi).Trasaturile sale esentiale au fost precizate in anii urmatori prin cercetari si descoperiri in mai multe localitati din SE Munteniei si din Dobrogea.Purtatorii culturii Coslogeni au populat SE Romaniei pana la Mostistea (sunt peste 50 asezari) si NE Bulgariei.Erau constituite din grupuri de salase (cenusare),movile scunde,cu multa cenusa,al caror numar variaza ajungand pana la 14 (Lupsanu,jud.Ialomita).Se cunoaste si o asezare de proportii mai mari ,cu strat gros de depuneri(Ulmu,jud.Calarasi) Existenta salaselor sezoniere,concomitent cu aceea a unor asezari mai mari concentrate,de lunga durata,indica un mod de viata transhumant determinat de activitatea economica in care predomina cresterea animalelor (boi,oi,porci,cai).In asezari s-au gasit numeroase unelte de os (seceri,cutite,sule,etc.) si mai rar de piatra (topoare,rasnite). Rare sunt si obiectele din bronz (unelte,arme,podoabe) descoperite in asezari.

  Ceramica impreuna cu tipul de asezari-salase sunt elementele definitorii ale culturii Coslogeni. Cea mai frecventa forma de vas este oala de factura grosiera avand sub margine o banda reliefata,simpla si mai rar cu crestaturi,oblice sau ovale. Numeroase sunt castroanele cu corpul usor bombat si marginea rasfranta,precum si cestilelargi ,scunde, cu toarta suprainaltata,toate de factura fina cu suprafata lustruita de culoare variabila intre galbui-cenusiu si caramiziu. In proportii variabile ,mai rare in asezarile din faza timpurie si mai frecvente in cele din faza tarzie ,sunt vasele relativ inalte cu corpul bombat sau tronconic,cu torti groase pe mijloc.Aproape in totalitate vasele sunt neornamentate.Rar apar pe cesti ornamente incizate simple formate din triunghiuri cu interiorul hasurat,benzi din doua linii paralele,orizontale,asociate cu siruri de puncte. Anumite deosebiri in ceramic a din asezari indica etape evolutive dar si influente ale culturilor invecinate. Ceramica din faza timpurie a culturii Coslogeni este in mare masura aproape identica cu aceea din faza veche a culturii Sabatinovka  din  steple nord  si nord-vestice pontice.Prezenta culturii Coslogeni in aria mentionata este consecinta extinderii culturii Sabatinovka in zona Dunarii de Jos.Populand in cursul sec.13 i.Hr. o zona  ocupata anterior de triburi pastoresti,atestate prin morminte tumulare,noii veniti in contact cu culturile invecinate (Tei,Zimnicea-Plovdiv) au evoluat independent,diferentiindu-se de cultura Sabatinovka.Inrudirea si sincronismul etapelor timpurii ale culturilor  Sabatinovka si Coslogeni,constate pe baza ceramicii,se confirma si prin existent *sceptrelor*de piatra,precum si  a unor ace de bronz de tipul cu cap rombic ornamentat in tehnica au repousse ,raspandite de la Nipru pana la Mostistea. A doua faza a culturii Coslogeni este ilustrata de asezari in care observam contacte si influente ale culturilor Tei si mai ales Zimnicea-Plovdiv. Evolutia ulterioara ,corespunzatoare ultimei etape ale epocii bronzului din sudul Romaniei si din nordul Bulgariei (aprox.sec. 12-122 i.Hr.) este documentata de un grup cultural recent definit,denumit Radovanu,rezultat din fuziunea culturilor Coslogeni si Zimnicea-Plovdiv.

Gradistea Coslogeni,inaltime in  Balta Borcea aflata in com.Dichiseni (jud.Calarasi),unde in punctul *La Clinci* au fost descoperite urme de locuire din mai multe epoci. Au atras in mod deosebit atentia cateva movile scunde pe suprafata carora s-au descoperit fragmente de vase apartinand unei culturi inca neomologate din epoca bronzului. Sapaturile facute intr-una din aceste movile ,care s-au dovedit a fi salase (cenusare),au permis definirea ,in special pe baza ceramicii descoperite,a unei noi culturi din perioada tarzie a epocii bronzului,cultura care a fost denumita Coslogeni.

Enciclopedia Arheologiei si Istoriei Vechi a Romaniei, vol A-C, pag.359, vol.D-L,pag.203-204; Ed.Enciclopedica, coordinator stiintific Constantin Preda.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu