joi, 14 iunie 2012

Cultura Dudesti


Cultura Dudesti.



         Dudesti-cartier al municipiului Bucuresti,unde pe marginea terasei joase a Dambovitei,pe locul “Serele Dudesti”,s-a descoperit o asezare neolitica eponima a culturii cu acelasi nume. In cuprinsul ei s-au delimitat  doua straturi (cel inferior,din prima faza  numita Malu Rosu a culturii,iar cel superior,din faza Fundeni). In cursul sapaturilor s-au dezvelit resturile unei locuinte rectangulare,de dimensiuni modeste,de suprafata. Uneletele de silex erau microlite (lame,razuitoare). Ceramica a fost modelata din pasta amestecata cu pleava . In cuprinsul asezarii s-a gasit si un mormant de inhumatie ,cu schelet in pozitia chircita,pe partea dreapta,fara inventar,apartinand aceleiasi culturi. In sectorul cercetat s-amai gasit si un mormant de incineratie in urna (sec.2 d.Hr).

         Cultura neolitica din prima jumatate a mileniului 5 i.Hr,s-a dezvoltat pe parcursul a trei faze: Malu Rosu, Fundeni si Cernica. In prima faza comunitatile au trait in regiunea cuprinsa intre Mostistea si pana dincolo de Desnatui. In a doua faza asezarile se intindeau de la cursul  inferior al Siretului pana la Desnatui,iar in a treia faza arealul lor s-a restrans intre Jiu si Mostistea  si in zona corespunzatoare din N.Bulgariei. S-au facut putine sapaturi in asezarile culturii Dudesti. Ocupatiile purtatorilor sai erau: cultivarea plantelor,cresterea animalelor doemstice (in special bovine),vanatoarea,culesul, etc. Uneltele de silex sunt reprezentate de microlite (razuitoare,lame,varfuri cu peduncul). Cele de piatra slefuita erau tesle si topoare plate,neperforate. Uneltele de os si corn sunt putine.

        Ceramica a fost modelata ,in principal, din pasta amestecata cu multa pleava. Vasele de uz comun sunt borcane ornamentate cu barbotina,brauri alveolare si proeminente,rar cu adancituri. Vasele din a doua categorie (piriforme si altele) au decor compus din benzi cu suprafata hasurata,dispusa in trepte si din spirale de linii incizate. Decorul era grupat in metope.Vasele din pasta fina,in forma de pahare si castroane,erau de culoare cenusie sau neagra,cu suprafata lustruita si ornamente cu grupuri de caneluri. Aceasta categorie se va mentine in uz pana in plin neolitic tarziu in S-E tarii noastre.

       S-au descoperit si cateva figurine antropomorfe ,redand un personaj feminine,de obicei asezat in genunchi si, mai rar,in picioare. Plastica Dudesti are analogii apropiate in N-V Asiei Mici. Ritul funerar este slab documentat prin scheletul de la Dudesti,si prin cel de la Cernica. Este dovedit  paralelismul in timp cu sfarsitul culturii Starcevo-Cris,cu fazele mijlocie si tarzie a culturii ceramicii liniare,cu una din fazele timpurii Turdas,cu cultura Ciumesti. Majoritatea elementelor culturii Dudesti reprezinta fondul pe care s-a dezvoltat cultura Boian.



Enciclopedia Arheologiei si Istoriei vechi a Romaniei,vol D-L,pag.87,Ed.Enciclopedica 1996

Coord.stiintific  Constantin Preda

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu